zondag 20 februari 2011


Lezing en presentatie op donderdag 17 februari 2011 in de oude raadszaal op de Markt in Lommel (België) om 19.00 uur.

Ik heb deze lezing en presentatie op uitnodiging van de vereniging “Latinos sin Fronteras” (LsF) gehouden. Mijn verhaal heb ik geïllustreerd aan de hand van een uitgebreide diapresentatie op groot scherm.

“Want ik hoef nergens heen, zoals ik hier nu zit terwijl ik opgenomen ben in de duisternis die zwoel is”. Ik begon mijn presentatie met een stuk uit mijn tweede boek “Atlantisch rendez-vous, verhalen uit de Kraalzee”. Ik heb het publiek meegenomen naar de grootse en lichte ruimte in het Caribische gebied, die voor velen de kraal is geweest waarin ontmoetingen plaatsvinden. De Kraalzee is de Caribische zee. Het woord kraal is afkomstig van het Spaanse corral of het Portugese curral dat omheinde plaats betekent, zoals de Caribische zee een omheinde zee is tussen de uitgebreide archipel van landen, eilanden, koraalriffen en atols, ruim 7000 stuks. Een koraalzee ook, waarbij het woord koraal ook weer als een tuin rondom veel eilanden te vinden is.

Nadat ik het publiek had verteld over de ligging en aard van het gebied, heb ik laten zien en horen wat het ongeveer betekent te wonen op eilanden waar de multiculturele en interculturele samenleving al sinds eeuwen normaal is. Het wil niet zeggen dat het zonder problemen is, want op veel eilanden spatten de thymotische energieën vaak hoog op, de erfenis van een bijzondere geschiedenis, waarbij veroveraars en ontdekkers tegenover veroverden en verdrukten stonden. Het was de wereld van de wilde handel, de willekeur van onverschillig globalistische kapitaalaccumulatie: reguliere handel, smokkel, kaperij, piraterij en mensenhandel. Men kan echter de ziel en geest van de moderne Cariben niet begrijpen als men ook hun uitbundigheid en feesten niet kent. Dat is de tegenhanger van de woede-erupties. Ze nemen hun feesten ernstig; zij zijn de eclatante uiting van de vrijheidsbeleving, het grootse leven. De muziek en dans zijn uniek en elk eiland heeft zijn eigen variant. Ook in deze zin ontstaan de legenden en mythen van onder andere het Eldorado dat bij velen tot de verbeelding heeft gesproken en dat hen heeft uitgelokt naar het gebied te komen. De Caribische eilanden zijn het unieke platform en kruispunt van volkeren, naties, rassen, talen en leefwijzen.

Ik heb mijn publiek ook verteld over de gewone gang van het dagelijkse leven, de problemen, de beperkingen en de mogelijkheden in kleine anekdotes, die tegelijkertijd de charmes van de eilanden vormen: de vele dingen die steeds weer kapot gaan, de blunders van bestuurders en de voortdurende moeite die men moet doen om uit te leggen waarom dingen soms fout lopen. Tenslotte heb ik het portret gemaakt van één eiland, dat om zijn natuurlijke schoonheid een diepe indruk heeft achtergelaten: Dominíca. Toen ik er passages uit mijn boek over voorlas, was ik er weer terug en schoot mijn gemoed vol.

Er was niet veel publiek komen opdagen ondanks het feit dat er toch bekendheid aan was gegeven. Het zaaltje, waarin ongeveer 200 mensen kunnen, was dun bezet. Toch heb ik de mensen die er waren, kunnen boeien, gezien hun reacties achteraf. De vereniging LsF heeft in de contacten met de cultuurraad van de gemeente Lommel te horen gekregen dat deze raad ook geïnteresseerd is en heel waarschijnlijk kan ik binnenkort een tweede uitnodiging verwachten voor een presentatie in een grotere ambiance. Voor mijn publiek en voor mij was het geslaagde avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten